Badanie adwentystycznego uniwersytetu potwierdzają znaczenie zdrowego odżywania w poprawie zdrowia psychicznego.
Badanie zdrowia publicznego przeprowadzone na Uniwersytecie Loma Linda w Stanach Zjednoczonych, powiązały niezdrowe odżywianie z chorobami psychicznymi.
Badania wykazały, że zły stan zdrowia psychicznego jest związany z słabą jakością diety – niezależnie od cech osobistych, takich jak płeć, wykształcenie, wiek, stan cywilny i poziom dochodów.
Badanie opublikowane 16 lutego 2019 r. w International Journal of Food Sciences and Nutrition, wykazało, że dorośli mieszkający w Kalifornii, którzy spożywali więcej niezdrowej żywności, częściej zgłaszali objawy umiarkowanego lub ciężkiego stanu psychicznego niż ich rówieśnicy. którzy spożywali zdrowszą dietę.
Główny autor badania prof. Jim E. Banta podkreślił, że wyniki są podobne do poprzednich badań przeprowadzonych w innych krajach, które powiązały choroby psychiczne z niezdrowymi wyborami żywieniowymi. Zauważono, że zaburzenie afektywne dwubiegunowe jest powiązane ze zwiększonym spożyciem cukru, a spożycie żywności smażonej lub zawierającej duże ilości cukru i przetworzonych ziaren, wiązało się z depresją.
-To i inne podobne badania mogą mieć duży wpływ na leczenie – powiedział Banta. – Być może nadszedł czas, abyśmy bliżej przyjrzeli się roli diety w zdrowiu psychicznym. Może się okazać, że wybory dietetyczne przyczyniają się do stanu zdrowia psychicznego. Potrzebujemy więcej dodatkowych badań, zanim będziemy mogli odpowiedzieć definitywnie. Jednak wszystkie dotychczasowe projekty zdają się wskazywać ten kierunek – zaznaczył Banta.
Banta ostrzegł, że związek między złym odżywianiem a chorobą psychiczną nie jest związkiem przyczynowym. Mimo to, wyniki uzyskane w Kalifornii opierają się na wcześniejszych badaniach i mogą wpłynąć na przyszłe badania i wytyczenie kierunku w leczeniu i profilaktyce.
Banta i jego współpracownicy przeanalizowali dane z ponad 240 000 badań telefonicznych przeprowadzonych w latach 2005-2015 w ramach długoletniego badania California Health Interview Survey (CHIS). Wyniki CHIS zawierały obszerne informacje społeczno-demograficzne, stan zdrowia i zachowania prozdrowotne.
Badanie wykazało, że w Kalifornii prawie 17 % dorosłych cierpi na choroby psychiczne – 13,2 % boryka się z umiarkowanymi zaburzeniami psychicznymi a 3,7 % z ciężkimi.
Naukowcy potwierdzają „dodatkowy dowodów na to, że polityka publiczna i praktyka kliniczna powinny wyraźniej zmierzać do poprawy jakości diety wśród osób zmagających się ze zdrowiem psychicznym. Stwierdzono również, że interwencje dietetyczne dla osób z chorobami psychicznymi powinny być szczególnie skierowane do osób młodych i otyłych.
Adventist World
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]